Mad & Sundhed

Sund mad: 4 tips til gode, sunde opskrifter

De fleste ved godt, at det er vigtigt at spise sundt. På trods af dette, så er det som bekendt rigtigt vanskeligt at omsætte teori til praksis. Hvis du i lighed med mange andre danskere også drømmer om at spise sund mad, men ikke ved hvor du skal begynde, så bør du bestemt læse videre her. For her får du nemlig 4 tips til at komme til at spise sund mad.

Halvdelen af tallerkenen skal have en grøn farve

Og nej, der er naturligvis ikke tale om roquefort ost, men frugt og grønt. Du er uden tvivl godt klar over at du skal have din daglige ration af frugt og grønt hver eneste dag. Frugt og grønt er jo nemlig sprængfyldte med vitaminer og mineraler, hvilket er en af de vigtigste hjørnesten i al sund mad. Du bør derfor som tommelfingerregel altid sørge for, at mindst halvdelen af dit måltid består af grøntsager og frugt. Og bare fordi det er sundt, så er der nogen der siger at det ikke kan være velsmagende. Prøv f.eks. at lave en asiatisk inspireret risret med stegte brune ris fyldt med masser af grøntsager. Lynhurtigt at lave, og ikke mindst utroligt lækkert. For andre hurtige og sunde retter, så kan du også prøve at se her.

Skift til fuldkorn

Alt for mange af os spiser desværre stadig al for meget hvidt brød. Men faktisk vil meget være vundet, hvis du blot skifter dine hvedemelsprodukter ud med deres fuldkornstvillinger. Uanset om det drejer sig om groft surdejsrugbrød, salater med hele frø eller måske blot fuldkornspasta, så vil din krop i løbet af ganske kort tid kunne melde tilbage om et langt bedre velbefindende. Hvis du har mod på det, så kunne du også prøve at bage dit eget fuldkornsbrød med hele frø. Det kræver nemlig langt mindre ekspertise end du måske lige går rundt og tror. Find derfor bageskålen frem, og kom nogle hele solsikkefrø, hørfrø, sesamfrø og græskarkerner i dejen. Du finder næppe et mere velsmagende brød hos din lokale bager.

Gør dine favoritter sunde

Bare fordi du nu skal til at spise sund mad, så betyder dette selvfølgelig ikke at du skal smide barnet ud med det varme badevand. Der er jo ingen grund til at give afkald på alle dine yndlingsretter bare fordi de ikke er sunde. Prøv i stedet at omdanne disse retter til sundere udgaver af sig selv – og ja, det kan faktisk godt lade sig gøre. Prøv blot at se her. Eller hvad med at lave dine madpandekager spille med nogle sundere ingredienser, så du stadigvæk kan spise de ting du holder mest af. Klik her for at se hvordan du på enkel vis kan gøre netop dette.

Skær ned på fedtet

Sidst men ikke mindst skal du selvfølgelig forsøge at skære ned på dit daglig fedtindtag. Dette gøres nemt ved at prioritere magert kød, fisk, bønner eller tofu i dine retter. Mulighederne er nemlig mange – også med de sunde proteiner. Afslut måske denne læsning ved at kigge på et par andre bud på hurtig og sund mad i en travl hverdag. Se dem her.