Uncategorized

Hvordan kan du spalte dit selskab skattefrit?

person using black computer keyboard

Som kommunikationsansvarlig hos RéVision+, en førende revisions- og rådgivningsvirksomhed i Danmark, får jeg ofte spørgsmål fra vores kunder om forskellige emner inden for skat, regnskab, jura og forretningsudvikling. Et af de emner, som mange virksomhedsejere er interesserede i at lære mere om, er skattefri spaltning af selskaber. Derfor har jeg valgt at skrive dette gæsteblogindlæg, hvor jeg vil forklare, hvad skattefri spaltning er, hvilke typer af spaltning der findes, og hvilke fordele og ulemper der kan være ved at spalte sit selskab.

Hvad er skattefri spaltning?

Skattefri spaltning af selskaber betyder, at et selskab bliver opdelt i to eller flere andre selskaber, uden at der skal betales skat af de aktiver og passiver, der overføres til de nye selskaber. Det kan være en måde at omstrukturere sit selskab på, hvis man f.eks. ønsker at adskille forskellige forretningsområder, optimere sin skatteplanlægning, foretage generationsskifte, sælge en del af virksomheden eller opløse et samarbejde. Skattefri spaltning kan også være relevant, hvis man står over for et konkursbo, hvor man vil redde de levedygtige dele af virksomheden, eller hvis man har et datterselskab, som man vil gøre selvstændigt.

For at en spaltning kan være skattefri, skal den opfylde visse betingelser, som er fastsat i selskabsskatteloven. Blandt andet skal spaltningen have et sagligt formål, som ikke alene er begrundet i skattemæssige hensyn, og de nye selskaber skal drive reel økonomisk aktivitet. Desuden skal spaltningen anmeldes til Erhvervsstyrelsen og SKAT inden for bestemte frister, og der skal udarbejdes en spaltningsplan og en spaltningsredegørelse, som dokumenterer de juridiske og økonomiske aspekter af spaltningen. Det er derfor vigtigt at søge professionel rådgivning, hvis man overvejer at spalte sit selskab, så man kan sikre sig, at spaltningen bliver gennemført korrekt og i overensstemmelse med lovgivningen.

Hvad er forskellen på grenspaltning og ophørsspaltning?

Der findes to hovedtyper af skattefri spaltning: grenspaltning og ophørsspaltning. Forskellen på dem er, om det oprindelige selskab fortsætter med at eksistere efter spaltningen eller ej.

Ved en grenspaltning spalter det oprindelige selskab kun en del af sit aktiv og passiv ud til et eller flere nye eller allerede bestående selskaber. Det oprindelige selskab vil stadig bestå efter spaltningen og fortsætte med at drive sin øvrige virksomhed. De nye selskaber vil modtage aktier eller anparter i det oprindelige selskab som vederlag for de overtagne aktiver og passiver. Dermed vil der opstå et koncernforhold mellem det oprindelige selskab og de nye selskaber. En grenspaltning kan være en fordel, hvis man vil adskille forskellige forretningsområder, som har forskellige risikoprofiler, markedspositioner, vækstpotentiale eller synergimuligheder. På den måde kan man skabe mere fokus, fleksibilitet og værdi for hver forretningsenhed.

Ved en ophørsspaltning spalter det oprindelige selskab hele sit aktiv og passiv ud til to eller flere nye eller allerede bestående selskaber. Det oprindelige selskab vil ophøre med at eksistere efter spaltningen og blive slettet fra Erhvervsstyrelsens register. De nye selskaber vil modtage aktier eller anparter i hinanden som vederlag for de overtagne aktiver og passiver. Dermed vil der ikke opstå et koncernforhold mellem de nye selskaber. En ophørsspaltning kan være en fordel, hvis man vil foretage et generationsskifte, sælge en del af virksomheden eller opløse et samarbejde. På den måde kan man skabe en klar fordeling af ejerskab, ansvar og indflydelse mellem de involverede parter.

Hvad er fordelene og ulemperne ved skattefri spaltning?

Skattefri spaltning kan have både fordele og ulemper, som man bør overveje, før man beslutter sig for at gennemføre en spaltning. Nogle af de fordele, som skattefri spaltning kan medføre, er:

– Man kan omstrukturere sit selskab uden at betale skat af de overførte aktiver og passiver. Det betyder, at man kan undgå en beskatning af de stillede reserver, den goodwill og de avancer, som ligger i det indskydende selskab.

– Man kan adskille forskellige forretningsområder, som har forskellige strategier, mål, kunder eller konkurrenter, og dermed skabe mere fokus, effektivitet og værdiskabelse for hver enhed.

– Man kan optimere sin skatteplanlægning ved at udnytte de forskellige skatteregler, som gælder for de nye selskaber, f.eks. i forhold til rentefradrag, underskudsfremførsel, koncernbidrag eller udbyttebeskatning.

– Man kan foretage et generationsskifte, hvor man overdrager en del af virksomheden til næste generation, uden at udløse skattepligt for nogen af parterne.

– Man kan sælge en del af virksomheden til en anden part, uden at skulle betale skat af salgsgevinsten, så længe den anden part overtager aktier eller anparter i de nye selskaber som vederlag.

– Man kan opløse et samarbejde, hvor man har uenighed eller forskellige visioner med sin partner, uden at skulle betale skat af de aktiver og passiver, som man får med sig i spaltningen.

Nogle af de ulemper, som skattefri spaltning kan medføre, er:

– Man skal opfylde en række betingelser og formaliteter, som kan være komplicerede og tidskrævende, og som kræver professionel hjælp fra revisorer, advokater og andre rådgivere.

– Man skal udarbejde en spaltningsplan og en spaltningsredegørelse, som skal godkendes af selskabets generalforsamling, anmeldes til Erhvervsstyrelsen og SKAT, og offentliggøres på selskabets hjemmeside eller i avisen.

– Man skal forholde sig til de regnskabsmæssige og revisionsmæssige konsekvenser af spaltningen, f.eks. i forhold til årsrapporten, revisorerklæringen, resultatopgørelsen, balancen eller egenkapitalen.

– Man skal overveje> de juridiske og økonomiske konsekvenser af spaltningen for selskabets interessenter, f.eks. i forhold til kreditorer, leverandører, kunder, medarbejdere, offentlige myndigheder eller andre samarbejdspartnere.

– Man skal være opmærksom på, at skattefri spaltning kan udløse andre former for skat, f.eks. moms, afgifter, stempelafgift eller tinglysningsafgift, som man skal indregne i sin vurdering af spaltningens rentabilitet.

Skattefri spaltning af selskaber er en måde at omstrukturere sit selskab på, som kan have mange fordele, men også nogle ulemper. Det er derfor vigtigt at overveje, om spaltning er den bedste løsning for ens situation, og hvad man vil opnå med spaltningen. Derudover er det vigtigt at søge professionel rådgivning, så man kan sikre sig, at spaltningen bliver gennemført korrekt og i overensstemmelse med lovgivningen. Hvis du har spørgsmål om skattefri spaltning, eller hvis du ønsker at få hjælp til at spalte dit selskab, er du velkommen til at kontakte os hos RéVision+. Vi har mange års erfaring med at rådgive virksomhedsejere om skattefri spaltning, og vi kan tilbyde dig en personlig og kompetent service, som passer til dine behov og ønsker. Kontakt os i dag, og lad os hjælpe dig med at spalte dit selskab skattefrit.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *